Těstoviny s hráškem

[success]300 g mraženého hrášku, 1/8 L vývaru z kostky, sůl, pepř, 250 g dlouhých širších nudlí, 1 lžička oleje, 100 g libové uzené šunky, ½ svazku bazalky nebo čerstvé petrželky, 150 g zakysané smetany, 2 lžíce másla[/success]

Nerozmražený hrášek vaříme 4 – 6 minut v 1/8 L vývaru z kostky. Z uvařeného hrášku si dáme stranou 2 polévkové lžíce na zdobení, ostatní necháme ve vývaru a rozšleháme tyčovým mixérem na hladké pyré.

Nudle nasypeme do vroucí osolené vody s olejem a vaříme podle údaje na obale přibližně 10 – 12 minut.

Mezitím si nakrájíme šunku na malé kostičky. Do pánve vložíme 2 lžíce másla a šunku chvíli opražíme. Bazalku nebo petrželku opereme, protřepeme, lístky otrháme a nakrájíme nadrobno.

Do hráškového pyré vmícháme zakysanou smetanu a část bylinek. Podle chuti pyré osolíme a opepříme.

Uvařené nudle scedíme a necháme okapat. Vložíme na talíř, polijeme hráškovým pyré, posypeme kostičkami šunky a celým hráškem, který jsme si odložili stranou.

Dozdobíme zbylými nakrájenými bylinkami. Ihned podáváme.