Bryndzové halušky

[success]1 kg syrových brambor, 300 g hladké mouky (množství dle vodnatosti brambor), ½ kg bryndza, sůl, slanina, máslo, 200 g kysané smetany[/success]

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemno (podobně jako na bramborák).  Nastrouhané brambory smícháme s hladkou moukou, mírně osolíme, jelikož kvalitní bryndza je slaná.  Ve velkém hrnci, třeba 5 litrů, vaříme vodu. Do vroucí vody zkusíme hodit kávovou lžičku těsta pro zjištění, zda máme dostatečně hustou konzistenci těsta. Pokud se nerozvaří, těsto je akorát a můžeme halušky „házet“  z prkénka. Pro zjednodušení můžeme použít cedník s velkými oky (viz foto). Halušky jsou uvařené, když plavou na hladině. Hotové halušky scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme okapat.  V dalším hrnci si rozpustíme máslo do kterého nasypeme okapané halušky, přidáme bryndzu a kysanou smetanu, případně dosolíme, vše zamícháme, bryndzové halušky jsou skoro hotové. Na pánvičce osmažíme slaninu, kterou  přidáváme na servírované halušky.

Doba přípravy cca 1 hodina, celkem 4 dospělé porce

Dáša

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *