Boršč

[success]½ kg hovězího žebra, 1 a ½ l vody, sůl, 150 g cvikly, 20 g másla, 20 g cibule, 1 lžíce octu, 150 g hlávkového zelí, 100 g celeru, 50 g petržel, 50 g mrkev, 100 g rajčat, 10 g cukru,
Na jíšku: 20 g másla, 20 g mouku, na špičku nože paprika. Na podávání: 20 lžic kyselé smetany
[/success]

Očištěné hovězí  žebro vložíme do odměřené osolené vody na polévku a vaříme asi 25 minut. Vezmeme cviklu (červená řepa), dobře ji očistíme, pokrájíme na nudličky a dáme dusit zvlášť na cibulce, zpěněnou na másle. Při dušení pokapeme cviklu (červená řepa) octem. Hlávkové zelí očistíme, pokrájíme na nudličky a spaříme vřelou vodou. Celer, mrkev, petržel očistíme, pokrájíme na nudličky, červené rajčata rozkrájíme na větší kousky. Udušenou cviklu (červená řepa), hlávkové zelí, zeleninu a rajčata přidáme k povařenému masu a vaříme tak dlouho, až maso změkne. Měkké maso vybereme, do polévky přidáme řídkou máslovou jíšku a znovu povaříme. Před podáváním polévku podle chuti okyselíme octem, trochu osladíme, a okořeníme sladkou paprikou. Polévka je chuti sladko-kyselé. K polévce podáváme zvlášť v malých nádobkách kyselou smetanu.

Vyvařené maso z polévky můžeme upotřebit buď jiným způsobem nebo pokrájené přidat do polévky. V polévce můžeme do měkka uvařit i kostky brambor a místo pokrájeným rajčat můžeme tyto prolisovat přes polévkové sítko.

Rozpočet pro 5 osob

Originál recept Sandtnerová-Kniha kuchárských predpisov a rozpočtov (1950)

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *